Bezit cryptomunten Nederlanders sterk gestegen sinds oktober

Bezit cryptomunten Nederlanders sterk gestegen sinds oktober

Resultaten onderzoek Maurice de Hond naar bezit en vertrouwen en regelgeving in cryptocurrencies i.o.v. DagvandeCrypto.nl 

AMSTERDAM – Ongeveer 400.000 Nederlanders (3%) hebben geïnvesteerd in cryptomunten. Dat is duidelijk meer dan in oktober 2017 door Kantar is gemeten (1%) in oktober 2017. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Maurice de Hond (Peil.nl) in opdracht van Dag van de Crypto. Crypto-bezitters zijn vooral mannen met een oververtegenwoordiging onder hoger opgeleiden en tussen de 25 en 45 jaar.

Totale waarde: 3 miljard euro

De forse koersstijging in november en december heeft veel nieuwe beleggers over de streep getrokken. Als gevolg van de koersdaling van de afgelopen weken staan veel van hen nu waarschijnlijk wel weer op verlies. Omgerekend in euro’s bedraagt de geschatte totale waarde van de Nederlandse investering in cryptomunten ongeveer 3 miljard euro op een totaal van €480 miljard.

 

1% spaartegoed

De portefeuille is gemiddeld zo’n €7300 (gebaseerd op een koers van de €10.000 per bitcoin) maar is zeer scheef verdeeld.  Dat betekent dat cryptogeld nu bijna 1% van het totale spaartegoed (340 miljard) van alle Nederlanders tezamen bedraagt. Voor de mensen die cryptomunten hebben is dit 17% het gemiddelde spaartegoed van een huishouden in Nederland is €45.000.

 

Vertrouwen cryptomunten

89% van de Nederlanders kent inmiddels de Bitcoin, maar het vertrouwen in de cryptomunten is nog laag en vergelijkbaar met dat in Facebook. 3% heeft er meer vertrouwen in dan bijvoorbeeld Google of de banken. Ook van de mensen die cryptomunten hebben geeft maar 22% aan er veel vertrouwen in te hebben. Ook zij hebben nog altijd meer vertrouwen in hun bank (29%).

 

Waardeontwikkeling

50% van de mensen die crypto hebben verwacht dit jaar een waardestijging van 200% of meer. Dat zou betekenen dat een Bitcoin met Kerst ongeveer €20.000 zou moeten kosten. De helft van alle Nederlanders denkt juist dat de Bitcoin in waarde zal gaan dalen dit jaar.

 

Rol banken en toezichthouders

Van de mensen de cryptomunten heeft, zou 66% graag willen dat aan en verkopen via hun eigen vertrouwde bank zou lopen. Bij de gemiddelde Nederlander is dit 24%. 82% van de crypto-bezitters wil niet dat de overheid hen beschermt. Bij niet bezitters wil 46% wel bescherming maar 44% niet.

 

Oplichterij

Bijna een kwart (22%) van de Nederlanders vindt cryptomunten oplichterij. In tegenstelling tot de bezitters waar 99% er van overtuigd is dat niet zo is. Onbekend maakt onbemind.

 

Crypto versus Postcodeloterij

Miljoenen mensen spelen in de Postcodeloterij. Van de mensen die cryptomunten hebben, heeft 95% er hogere verwachtingen van dan meespelen in de loterij. Ook van de Nederlanders die geen cryptomunten hebben, verwacht 1 op de 3 dat je meer mee kunt verdienen met cryptocurrencies, dan met een lot in de Postcodeloterij.

 

Overname van de onderzoeksgegevens met bronvermelding: Dag van de Crypto en Peil.nl/Maurice de Hond. De gedetailleerde cijfers van het onderzoek van Maurice de Hond kunnen hier worden gevonden. Zie hier hetvolledige programma.

 

—- 

Over Dag van de Crypto

Trendwatcher Vincent Everts en BECON.global (Blockchain Ecosystem Network) organiseren op 29 en 30 januari in RAI Amsterdam deDagvandeCrypto.nl.

 

Met meer dan 70 sprekers, 30 internationale blockchain ICO startups en 1000 aanwezigen is de Dag van de Crypto een laagdrempelig(va. €99)  evenement bedoeld voor het brede publiek dat meer te weten wil komen over investeren in cryptocurrencies.

 

Er is een Crypto4dummies en gevorderen-track, er wordt gesproken over het belang van de crypto voor de Nederlandse economie door o.a. Jan Kees de Jager, voormalig Minister van Financiën en nu CFO van KPN, Mirèl ter Baak (AFM), Petra Hielkema (DNB). Opiniepeiler Maurice de Hond ligt zijn onderzoek toe. Er is een crypto-helpdesk en een talkshow onder leiding van Vincent Everts en gespecialiseerde tracks voor special interest zoals Mining en TA..

Onderdeel van dagvandecrypto.nl is zijn 30 blockchain-startups die als internationale tour Crypto Economy World Forum rondreizen van San Francisco, Londen, Amsterdam en later dit jaar naar Azië. Klik hier voor een videoverslag uit SF door ABC.

Media berichten:

https://www.iex.nl/Bitcoin/274375/Bezit-cryptos-Nederlanders-verdubbeld-in-drie-maanden.aspx

https://www.volkskrant.nl/tech/techblog-400-000-nederlanders-beleggen-in-cryptomunten~a4534555/

https://www.telegraaf.nl/financieel/1588630/nederlanders-voor-3-miljard-in-crypto-valuta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *